Beste zorgkundige,

Vandaag werd een historische wetgeving gestemd in de kamer van volksvertegenwoordigers. Het gaat over het functioneren van de verpleegkundige functies binnen een gestructureerde equipe. Alhoewel deze wetgeving vooral gaat over de nieuwe titels van basisverpleegkundige (HBO5) en Verpleegkundige Verantwoordelijk voor Algemene Zorg (Bachelors) heeft het ook een belangrijke positieve impact op de zorgkundigen. Dit is ook de reden waarom we ook met BEFEZO heel nauw waren betrokken bij de opmaak van deze wetgeving.

Deze wetgeving maakt het mogelijk om een realistische leerladder te hebben waar elke verpleegkundige functie op een haalbare wijze kan doorstromen naar een andere verpleegkundige functie. Maar vooral het maakt het mogelijk dat zorgkundigen makkelijker en veel breder inzetbaar zullen zijn in alle werkcontexten van de gezondheidszorg.

Overal waar er gewerkt wordt met een gestructureerde team kunnen zorgkundigen hier deel van uitmaken. 

De zorgkundige zal dus zowel onder delegatie van de basisverpleegkundige en de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg kunnen werken binnen een gestructureerd team. 

Dit zal de mobiliteit van de zorgkundige verhogen en veel meer kansen geven om zich al dan niet verder te ontplooien.

We zijn dan ook als BEFEZO heel tevreden met deze nieuwe wetgeving. Het verstevigt de rol van de zorgkundige als volwaardige verpleegkundige functie.

Het is een grondige hervorming die een immense impact zal hebben op de toekomstige organisatie van zorg met een belangrijke taak voor de zorgkundigen.

In bijlage het persbericht van minister Vandenbroucke. We willen hem via deze weg ook danken voor de goede samenwerking in de voorbije legislatuur.

Vriendelijke groet,

Paul Cappelier

Voorzitter BEFEZO